0

Ipak se održava Međunarodna književna kolonija SKD-a!

Senta 2013. od 10. do 17. septembra

Međunarodna književna kolonija Srpskog književnog društva biće održana i ove godine, uprkos drastično umanjenom budžetu za realizaciju ove značajne književne manifestacije. Pisci iz Japana, Nemačke, Albanije, Hrvatske i Srbije boraviće na Velikom bregu, nadomak Sente, u prelepom ambijentu salaša „Kraljica voća“. Pisci će održati književne večeri u Loznici, Novom Sadu i Beogradu, a štampanje publikacije u kojoj bi trebalo da budu objavljenji tekstovi gostiju ovogodišnje Kolonije moraće da sačeka promenu pogubne „kulturne politike“ republičkih i gradskih institucija, koje na ovogodišnjim konkursima nisu prepoznali značaj održavanja jedne ovakve manifestacije. Da podsetimo, SKD je, kao i svih prethodnih godina, za pribavljanje sredstava za realizaciju Međunarodne književne kolonije uredno aplicirao na konkursima za sufinansiranje projetkata Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vpjvodina i beogradske opštine Stari grad. Od ministarstva i Starog grada SKD nije dobio ni dinara, a ovogodišnja Kolonija će biti održana zahvaljujući pokrajinskom Sekretarijatu za kulturu, Udruženju banaka Srbije, kultrurnim centrima iz Loznice i Novog sada, te restoranu „Klub književnika“ u Francuskoj 7.

Od ove godine počinje i saradnja SKD i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, pa će pisci učestvovati na jubilarnom, osamdesetom Vukovom saboru, a tom prilikom, biće organizovana i poseta Tršiću.

Učesnici ovogodišnje Međunarodne književne kolonije su: pesnik Suga Keiro iz Japana, pesnikinja Olimbi Velaj iz Albanije, pesnikinja Darija Žilić iz Hrvatske, pesnikinja i pripovedačica Jelena Lengold, aforističar Aleksandar Baljak, pesnik iz Nemačke Viktor Kalinke, te spisateljice Sonja Atanasijević i Ildiko Lovaš.

Književno veče u galeriji „Mića Popović“ u Loznioci zakazno je za četvrtak 12.9. u 19 časova.

Književno veče u novosadskom Kulturnom centru zakazano je za petak, 13.9. s početkom u 19 30 časova.

Završno književno veče biće održano u prostorijama SKD, u Francuskoj 7 u Beogradu, u ponedeljak 16.9. u 19 30 časova.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |