0

Margaret Atwood kaže: “No more blurbs!”

Margaret AtwoodIzvor: eakademik.com

Margaret Atwood odlučila je reći ‘ne’ pisanju blurbova na koricama knjige, a svoju je odbijenicu sročila u stihove.

Svaka knjiga na svojoj poleđini ima kratak tekst (tzv. ‘blurb’) u kojem neki urednik, kritičar ili pisac hvali knjigu te potiče neodlučnog kupca da je ubaci u svoju košaricu.
Naravno, što poznatiji pisac piše blurb, to prodaja knjige bolje ide. Stoga ne čudi što brojni urednici mole kanadsku spisateljicu Margaret Atwood da im napiše blurb, a ona je nakon dugo godina odlučila prestati s tom praksom i javno je objavila svoju odbijenicu za buduće upite. Duhovita i sarkastična odbijenica napisana je u vezanom stihu i vrijedi je pročitati u izvornoj verziji. Ukratko, Atwood poručuje urednicima da je prestara, da joj se mozak smanjio, a mašta osiromašila, te zbog toga ne može više pisati blurbove.
Atwood je dala i prozaično obrazloženje svog istupa: “Urednici i pisci mi često šalju rukopise sa zahtjevom da pročitam knjigu i napišem citat koji će staviti na poleđinu knjige. Treba mi četiri do šest sati da pročitam knjigu, a dobivam desetak ovakvih ponuda sedmično. To je 50 sati rada sedmično. Odabir par knjiga također nije jednostavan, dijelom jer mi treba mnogo vremena da dobro odaberem, a dijelom zato što je biranje knjiga poput odabira koja će ti od dvije sestre biti kuma na vjenčanju… štogod napravila, neko će biti povrijeđen. Zato svima kažem ne.”

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |