0

Nezavisne knjižare digle glas protiv Amazona

knjigeNakon što je Amazon predstavio inicijativu da svoje čitače elektronskih knjiga ponudi i u manjim, nezavisnim knjižarama, vlasnici tih hramova knjiga odlučili su da uzvrate udarac.

Program „Amazon Source“ trebalo bi da omogući američkim knjižarama da prodaju kako čitače „Kindle“, tako i elektronske knjige, piše BBC.

„Sa ovim programom kupci više ne moraju da biraju između elektronskih knjiga i omiljenih knjižara u njihovom komšiluku – sada mogu da imaju obe stvari zajedno“, navedeno je u saopštenju Amazona.

Međutim, podrška vlasnika knjižara je izostala jer je, prema njihovim rečima, u pitanju klasična podvala u stilu Trojanskog konja.

„Hm, da vidimo… Prodajemo ’Kindle’ čitače maltene bez profita. Potom imamo nove korisnike tih čitača koji u našim knjižarama istražuju nova izdanja, oni ih potom provere na svom ’Kindle-u’ i naruče elektronsko izdanje knjige“, objašnjava Kerol Horn u ime knjižare „Harvard Book Store“ iz Masačusetsa.

„Znači, zarađujemo veoma malo na njihovim čitačima i izdanjima, a istovremeno čitaoce gubimo kao naše kupce već kroz naredne dve godine. To mi ne deluje kao dobar primer poslovanja“, dodaje ona.

Patrik Nil, predsednik britanskog Udruženja knjižara, i sam vlasnik knjižare „Jaffe & Neale“, pozitivno je iznenađen reakcijom svojih kolega iz SAD.

„Veoma mi je drago što su američke nezavisne knjižare rekli ’ne’ Amazonu“, izjavio je Nil. „Mi smo zastali na trenutak da razmislimo o predlogu, jer mi ipak vodimo biznis. Ali negde morate da povučete liniju, ova ideja uništila bi nas na duže staze.“

Međutim, mišljenja izdavača nisu sasvim usaglašena, pa se tako e-čitači mogu kupiti u knjižari „Waterstones“, uprkos tome što je početkom godine vlasnik te knjižare Džejms Daunt kazao da je Amazon đavo koji samo vodi računa o novcu. On sada priznaje da je nemoguće zaustaviti čitaoce u prelasku na elektronske knjige, i da žali što i sam nije mogao da proizvodi čitače.

Izvor: B92

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |