0

U Zagrebu počeli Dani Marije Jurić Zagorke

marija_juric_zagorka_01Izvor: FENA

Dani Marije Jurić Zagorke započeli su jučer u Zagrebu dodjelom Nagrade za studentski rad na teme žena, odnosno rodne problematike, a prva nagrada ove je godine dodijeljena Petri Majdak, studentici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Majdak je nagradu, prema odluci Centra za ženske studije na prijedlog Prosudbenog povjerenstva, dobila za studentski rad “Konstrukcija ženskog identiteta u pravaškim humorističko-satiričkim listovima druge polovice 19. stoljeća” (mentor Tomislav Anić).

Nagradu je na svečanoj dodjeli u Zagorkinu stanu na zagrebačkom Dolcu obrazložila članica prosudbenog povjerenstva Nadežda Čačinović, koja je kazala kako je povjerenstvo to istraživanje ocijenilo “sjajnim primjerom rodne povijesti u kojemu autorica vrlo suvereno predočuje svoje rezultate”.

Druga nagrada pripala je Borisu Rutiću, studentu Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru za rad “Emocionalna ideologija muškosti: primjena teorije Arlie Hochschild i koncepta hegemonijske muškosti” (mentor Saša Božić).

marija juric zagorka“Riječ je o izuzetno zanimljivoj građi u kojoj autor nastoji istražiti utemeljenost pretpostavke da muškarci u Hrvatskoj imaju poteškoća u izražavanju emocija. Pritom ne preuveličava rezultate svojeg rada, već ukazuje na potrebu daljnjih istraživanja različitih varijanti emocionalnih poteškoća”, kazala je Čačinović, napomenuvši kako je donijeti odluke o nagrađenima bio “doista težak i opsežan posao”.

Treća nagrada dodijeljena je studentici sociologije i komparativne književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Tei Krušelj za rad “Upravljanje reprezentacijama ‘muslimanske djevojke’ u javnome diskurzu i popularnoj kulturi zapada” (mentori Milan Mesić i Maša Grdešić).

“Riječ je o impresivnom prikazu mehanizama u kojima se konstruira lik muslimanske žene kao žrtve, u kojemu je autorica postigla kritičko razmatranje”, stoji u obrazloženju nagrade.

Nagradu od 2008. dodjeljuje Centar za ženske studije s ciljem poticanja interesa mladih za teme vezane uz žene, rodnu problematiku i rodnu ravnopravnost, te utjecanja na cjelokupnu akademsku zajednicu u promišljanju i provedbi rodno osjetljivih politika Vlade.

Ove godine na natječaj je pristiglo 37 radova sa šest hrvatskih sveučilišta. Uz Čačinović, prosudbeno povjerenstvo još su činile Aleksandra Čižmešija i Dubravka Crnojević Carić.

Kulturno-znanstvena manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke, kojom se nastoji revalorizirati djelo istaknute hrvatske novinarke, publicistkinje, zagovornice ženskih i radničkih prava, te afirmirati feminističke teme, održava se ove godine sedmi put, a traje do 1. prosinca.

Program se nastavlja u četvrtak, 28. studenoga projekcijom filma “Zagorka” redateljice Biljane Čakić Veselič i razgovorom s autorom drame “Zagorka na duplerici” Vladimirom Stojsavljevićem uz sudjelovanje glumice Marije Kohn.

U petak se u Zagorkinu stanu održava znanstveni skup na temu “(Vizualne) reprodukcije: kulturna proizvodnja i potrošnja književnosti” organiziran u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U subotu slijedi likovna radionica za mlade “Ženska kultura u fokusu – izrada plakata” na kojoj će kao predložak za izradu idejnog rješenja plakata posližiti priča o Zagorki. Radionicu će voditi studentice dizajna Tessa Bachrach-Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak.

Zagorkini dani završavaju u nedjelju 1. prosinca šetnjom Zagorkinim tragom po Zagrebu koju će voditi idejna pokretačica manifestacije Slavica Jakobović Fribec.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |