0

Koje su najbolje dečje knjige u 2013. godini?

Panorama_dečje_knjigeInternet sajt Detinjarije sproveo je novogodišnju anketu  među književnim kritičarima, piscima i izdavačima za decu, kako bi došao do najboljih knjiga objavljenih tokom književno veoma plodne 2013. godine. Prema rezultatima ankete izdavajaju se dva romana fantastičnog žanra inspirisana balkanskim folklorom – „Deca bestragije“ Uroša Petrovića i „Zelenbabini darovi“ Ivane Nešić, zatim „Vidovite priče“ Ljubivoja Ršumovića, kao i prevodi švedskog autora Ulfa Starka.

Na pitanje koje knjige i autori su obeležili 2013. godinu kada je dečija književost u pitanju, odgovarali su: Uroš Petrović (pisac), Jasminka Petrović (pisac), Ljiljana Pešikan Ljuštanović (profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu), Tijana Spasić (književni kritičar), Ljiljana Marinković (direktor izdavačke kuće Kreativni centar), Tijana Tropin (književni kritičar), Jovan Ljuštanović (književni kritičar i urednik časopisa Detinjstvo), Goran Marković (direktor izdavačke kuće Pčelica) i Sonja Ćirić (novinar i pisac za decu).

Od devet sagovornika koji su se odazvali anketi, po četvoro je među najuspelija književna ostvarenja u protekloj godini uvrstilo „Decu bestragije“ Uroša Petrovića u izdanju Lagune, „Zelenbabine darove“, debitantski roman Ivane Nešić u izdanju Kreativnog centra i „Vidovite Priče“ Ljubivoja Ršumovića sa ilustracijama Dušana Petričića (Laguna)

Poznavaoci književnosti za decu istakli su i knjigu Dejana Aleksića „Koga se tiče kako žive priče“ (Kreativni centar), zbirku dramskih igara „Da li ste vi žaba“ Jasminke Petrović ( Odiseja), drugu knjigu za decu dramskog pisca Uglješe Šejtinca „Čarna i Nesvet“ (Pčelica), novu knjigu Pop D. Đurđeva „O babama i žabama“ (Pčelica), knjigu „Budimir i retke vrste“ Zorana Panevskog (Kreativni centar) i „Majmunoljupce“ Vladimira Manojlovića (RTS).

Kada su knjige stranih autora koje su objavljene u Srbiji tokom prošle godine u pitanju, kao najzanimljiviji se izdvojio švedski autor Ulf Stark čije knjige „Moj prijatelj šeik u Sturebiju“ i „Čarobne patike mog prijatelja Persija“ je objavio Kreativni centar a knjigu “Diktator” Fabrika knjiga.

Od prevedenih knjiga zapaženi su i novi nastavak priče o Trejsi Biker, devojčici koja živi u domu za decu bez roditelja („Trejsi Biker u glavnoj ulozi“), jedne od najznačajnijih savremenih britanskih spisateljica za decu, Džeklin Vilson, koji je objavila Odiseja, zatim drugi deo priče o devojčici Hedvigi („Hedviga i Maks ulov“) švedske autorke Fride Nilson (Kreativni centar) i knjiga “Bonjour Alis” Džudi Kertin, roman o prijateljstvu i prvim simpatijama.

Kompletne utiske pisaca, kritičara i izdavača koji su učestvovali u anketi o književnoj produkciji za decu u 2013. godini, kao i njihove preporuke možete pročitati na sajtu >> Detinjarije.com.

Priredila: Jovana Papan

Izvor: Detinjarije

 sinhro.rs

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |