0

Poznati svjetski pisci napisat će svoje verzije Shakespearea

William_Shakespeare_1609

Izvor: tportal.hr

Kako se ističe na mrežnim stranicama nakladnika Vintage Books, člana grupacije Random House, “osvježene” će verzije ostati vjerne duhu originala, a među prvima se projektu priključila Pulitzerom ovjenčana američka spisateljica Anne Tyler, koja će napisati novu verziju komedije “Ukroćena goropadnica”, originalno napisane između 1590. i 1592.

Dobitnica nagrada BAFTA, Costa i drugih, Britanka Jeanette Winterson zadužena je za modernu verziju “Zimske priče” iz 1623.

Britanski pisac i novinar Howard Jacobson, dobitnik nagrade Man Booker, dobio je u zadatak napisati novu priču po predlošku najkontroverznije Shakespeareove drame “Mletački trgovac”, koju je Shakespeare napisao između 1596.i 1598.

Kanadska novelistkinja i pjesnikinja Margaret Atwood, također laureatkinja nagrade Man Booker, odabrala je “Oluju” (1610.–11.), “dramu čarobne magije i iluzije” za koju se vjeruje da je jedna od Shakespeareovih posljednjih, a norveški pisac krimića Jo Nesbo “Macbetha” (1599.-1606.), “jednu od najmračnijih i najmoćnijih Shakespeareovih tragedija”.

Za “Othella” (1565.) je zadužena Amerikanka Tracy Chevalier, najpoznatija po romanu “Djevojka s bisernom naušnicom”, a najnovije ime na popisu je Gillian Flynn, autorica bestselera “Nestala”, kojoj je zadatak dati novo ruho Shakespeareovoj najpoznatijoj i najizvođenijoj tragediji “Hamlet”, napisanoj između 1600. i 1602.

Program Hogarth Shakespeare bit će lansiran 2016., u godini obilježavanja 400. obljetnice bardove smrti. Romane će simultano u svim zemljama engleskog govornog područja u tiskanom, digitalnom i audio obliku objaviti nakladnička kuća Hogarth UK u partnerstvu s izdavačima Hogarth US, Knopf Canada, njemačkim Knaus Verlagom, španjolskim Mondadorijem, te Random Houseom u Australiji, Novom Zelandu, Južnoafričkoj Republici i Indiji.

Iz Random Housea ističu da time program nije zaokružen, te da su pregovori s novim potencijalnim autorima u tijeku.

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |