0

Školska reforma ubila pticu rugalicu

ubiti pticu rugalicu

Autor: S.F.

Izvor: tportal.hr

Odluka britanskog državnog tajnika za obrazovanje Michaela Govea da s popisa literature potrebne za polaganje ispita iz Engleske književnosti ukloni američke klasike, zgrozila je dio javnosti.

Brojni ljubitelji književnosti nisu zadovoljni odlukom državnog tajnika za obrazovanje Velike Britanije Michaela Govea koji je s popisa obavezne literature za ispit GCSE iz Engleske književnosti uklonio nekoliko američkih klasika i brojne druge slavne strane pisce.

S popisa literature za ispit GCSE iz Engleske književnosti uklonjena su među ostalim djela: ‘O miševima i ljudima’ američkog nobelovca Johna Steinbecka, ‘Ubiti pticu rugalicu’ Amerikanke Harper Lee te autobiografija nedavno preminule Maye Angelou.

U fokusu novog GCSE-a, standardiziranog ispita koji se provodi na državnoj razini među učenicima između 14 i 16 godina djela su engleskih i irskih pisaca.
‘Ideja uklanjanja američkih pisaca samo zato što nisu britanski posve je suluda’, rekao je John Carey književni kritičar i profesor na Sveučilištu Oxford.

‘Michael Gove želi da svi proučavaju tradicionalnu književnost i da ona bude britanska’, smatra Bethan Marshall iz Nacionalne udruge profesora engleskog.
U vladinu obrazloženju stoji kako ‘purifikacija’ nije cilj reforme, već rezultat nastojanja da britanski đaci proučavaju intelektualno zahtjevniju književnost i krucijalna književna djela.

‘Ništa nismo zabranili. Tražimo samo da se prošire popis knjiga za ispit GCSE’, izjavio je Hove za Daily Telegraph.

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |