0

Književna večer ‘1914 – 100 godina poslije’

PLAKATPovodom obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine poziva, 17.6.2014. (utorak) u 20:00 na književnu večer “1914 – 100 godina poslije”, u organizaciji književne mreže TRADUKI.

Gošće i gosti programa su Selvedin Avdić, Adisa Bašić, Daša Drndić, i Saša Ilić.

 

U okviru književne večeri održat će se predstavljanje prvog broja magazina BETON INTERNATIONAL (Tema broja: 1914. – sto godina poslije).
Beton International su za njemačko govorno područje, u decembru 2013, pokrenuli Alida Bremer i Saša Ilić. U susret stogodišnjici početka Prvog svetskog rata, ovaj magazin je objavio temat pod naslovom „1914 – sto godina poslije“, koji je obuhvatio tekstove dvadeset i osmero autorica i autora iz zemalja bivše Jugoslavije, kao i iz Austrije i Mađarske. Svako od njih je pokušao da odgovori na temu kako se ova prelomna godina u istoriji evropskog dvadesetog vijeka reflektirala na književnost, društvo, politiku i ekonomiju regije i Evrope. Također, postavilo se pitanje kako se uopće mogu čitati ovi događaji u današnjem kontekstu, kada se Evropa nalazi pred novim izazovima, obilježenim ekonomskom i političkom krizom.

Autorice i autori u broju: Alida Bremer (Ger/Hr), Selvedin Avdić (BiH), Svetlana Slapšak (Slo), Emir Imamović Pirke (BiH), Dragana Mladenović (Srb), Daša Drndić (Hr), Filip Hameršak (Hr), Adisa Bašić (BiH), Aleš Debeljak (Si), Svetislav Basara (Srb), Ivana Sajko (Hr), György Spiró (Hu), S.K.Rietberg (Lie), Davor Korić (Ger/BiH), Birgit Pölzl (At), Andrej Nikolaidis (Me), Tomislav Marković (Srb), János Háy (Hu), Lamija Begagić (BiH), Faruk Šehić (BiH), Ivana Simić Bodrožić (Hr), Jeton Neziraj (RSK), Nenad Veličković (BiH), Kristian Novak (Hr), Ivana Šojat-Kuči (Hr), Nikola Gelevski (Mk), Lásló Végel (Srb/Hu), Saša Ilić (Srb).

 

Beton International je, pod pokroviteljstvom Evropske mreže za knjige – Traduki, objavljen 11. marta ove godine kao specijalni dodatak u Tageszeitungu, uoči Međunarodnog sajma knjiga u Lajpcigu 2014, gde je bio i promoviran.

Tribina u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, posvećena prvom tematskom broju Betona Internationala, predstavlja prvu od četiri koje će biti realizirane u okviru junske turneje, koja započinje u Sarajevu 17. juna, nastavlja se u Beogradu 19.6. i Ljubljani 23. a završava u Zagrebu 26. juna 2014.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |