0

Lydie Salvayre dobitnica Goncourtove nagrade

Lydie SalvayreIzvor: tportal.hr

Goncourtova nagrada, jedna od najuglednijih francuskih književnih nagrada, dodijeljena je u srijedu francuskoj književnici Lydie Salvayre za roman ‘Pas pleurer’ koji govori o španjolskome građanskom ratu.

Ocjenjivački sud donio je odluku u petom krugu glasovanja, kad je roman ‘Pas pleurer’ dobio pet glasova, jedan više od romana Alžirca Kamela Daouda ‘Meusault contre-enquete’.

‘Jako sam sretna i dirnuta’, rekla je Lydie Salvayre suznih očiju primajući nagradu u pariškom restoranu ‘Drouant’, gdje se tradicionalno od 1914. objavljuju imena dobitnika nagrada Goncourt i Renaudot.

U nagrađenu romanu francuske autorice izmjenjuju se dva glasa – onaj pisca Georgesa Bernanosa, koji u ljeto 1936., kad počinje španjolski građanski rat, živi na Mallorci i zgrožen frankističkim zločinima piše svoje djelo ‘Velika groblja na mjesečini’, i onaj autoričine majke koja je 1936. imala 15 godina i živjela u Barceloni.

Lydie Salvayre rodila se 1948. na jugu Francuske. Njezini roditelji – španjolski republikanci, otac Andalužanin i majka Katalonka, pobjegli su u Francusku nakon španjolskoga građanskog rata. Djetinjstvo je provela u Auteriveu, mjestu blizu Toulousea, u skromnoj koloniji španjolskih izbjeglica. Pošto je završila studij književnosti na Sveučilištu u Toulouseu, upisala je medicinu i specijalizirala psihijatriju u Marseilleu.

Pisati počinje potkraj sedamdesetih. Početkom osamdesetih objavljuje prve tekstove u francuskim književnim časopisima.

Njezina su djela prevedena na dvadesetak jezika, a na hrvatskome su joj objavljeni ‘Običan život’, ‘Otkrivanje’, ‘Portret pisca kao domaće životinje’, ‘U društvu sablasti’ i ‘Moć muha’.

Objavljeno u: Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |