0

Sajam knjiga danas u znaku tribina i foruma

Posle nastupa izdavača i knjižara iz Bosne i Hercegovine koji će predstaviti izabrana dela Skendera Kulenovića , Republika Srpska će predstaviti svoj nastup na sajmu, a zatim će ministar kulture Nebojša Bradić uručiti nagradu ” Dositej Obradović” stranom izdavaču koji je doprineo promovisanju srpske knjizevnosti u svetu.
Istovremeno, u susednoj sali, sajamskoj publiici će se predstaviti grupa pisaca iz Istre. Oni su gosti ovogodišnjeg sajma koji uzvraćaju posetu srpskim kolegama koji su gostovali na sajmu knjiga u Puli. Prvi forum sajma posvećen je temi „Kultura, tradicija i mediji – kako obeležavamo jubileje”, a učesnici su savetnik u ministrastvu kulture i izdavač Zoran Hamović, prof. dr Ljiljana Pešikan-LJuštanović; moderator je Tamara Krstić.
U popodnevnim satima na sajamskoj “Agori” vodiće se razgovor o “Razvoju hrišćnastva: nasledju Konstantina Velikog”, kako glasi i naslov knjige Radivoja Radića. U razgovoru će učestvovati, pored autora, Vladeta Jerotić i Radomir Popović, a moderator će biti Vojislav Jelić.
Drugi razgovor na Agori vodiće profesor slavistike iz belorusije Ala Tatarenko koja će pokušati da odgovori na pitanje: “Šta to beše srpski posmodernizam”.

Prva ” Ćaskaonica” ugostiće dvoje zanimljivih pisaca, Jelenu Lengold i Ota Oltvanjija. Posetioce će na svim štandovima vodećih srpskih izdavača u hali 1 tokom popodneva čekati pisci, ali sigurno će najviše pažnje privući filmski režiser Emir Kustiruca koji će predstaviti autobiografiju “Smrt je neprovjerena glasina” u izdanju “Novosti” u Velikoj konferencijskoj sali Sajma u Hali 4.

Za izdavački esnaf je važan sastanak koji će u podne održati Savez izdavača Srbije na temu ” Problemi izdavaštva Srbije” sa osvrtom na predlog Zakona o izdavaštvu.
U paviljoni Švedske u Hali 1 odvijaće se celodnevni program u prepodnevbnim satima namenjen deci dok će se popodne predstavljati švedski pisci. U salama “Glasovi švedske” održavaće se kretaivne radionice namenjene deci.
Najzanimljivija je radionica “Nangalija -grad po meri dece” koju će voditi švedski umetnik Mats Lindberg i graditi zajedno sa učenicima osnovnih škola grad od materijala za reciklažu. Kroz ovu radionicu za šest dana proći će 400 ucenika iz cele Srbije.

(Tanjug)

 

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |