0

Књига по мери детета

“Књига по мери детета треба да буде добра прича која може изнова да се чита и слуша”, каже Оса Линд.  За књигу Пешчани вук, Линд је награђена најпрестижнијим шведским признањем за дечју и омладинску књигу, плакетом “Нилс Холгерсон”, чији је први лауреат Астрид Линдгрен.

Дело које је објавио “Креативни центар” одлично су прихватили наши млади читаоци.Оса Линд каже да деца пажљиво слушају, да воле да постављају питања, и да је то изузетно. “Такав сусрет један је од начина да упознам ваш град и културу, јер по томе како деца реагују, видим како доживљавају свет око себе и каква им је реалност”, каже књижевница.

На сајму књига је и Улф Старк, чија су дела преведена на 25 језика.”Добро је да су књиге узбудљиве, смешне, да деца, просто, желе да их читају. Хумор је добар да се дистанцирате од ствари које вам се дешавају у животу”, сматра Улф Старк.

Гошћа је и белгијска књижевница и илустраторка Кити Краутер, овогодишња добитница награде АЛМА, која се додељује у спомен Астрид Линдгрен. Кити Краутер каже да је потребно показати значај књига за децу. “Оне, иначе, не добијају место које им припада, а ова награда је један од начина да се изборе за то”, сматра она.

Кити Краутер додаје и да је Сајам књига одлична прилика да упозна српске писце.Оводишња добитница награде АЛМА срела са нашим песником Љубивојем Ршумовићем, који је номинован за то престижно признање 2011. године.

“Прво да вам кажем да су Швеђани дошли ове године у Београд да нам одрже предавање како се у свету односе
према ствараоцима за децу”, каже Љубивоје Ршумовић. За награду АЛМА номиноване су и Змајеве дечје игре.

Деци ће се представити и Свен Нурдквист, Зулмир Бечевић, Пернила Сталфелд, Мартин Видмарк и Хелена Вилис.

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |