0

САОПШТЕЊЕ  О УЖЕМ ИЗБОРУ НАГРАДЕ ЂУРА ЈАКШИЋ ЗА 2018. ГОДИНУ

Четворо  песника у ужем избору

Тридесет и трећи пут  се додељује награда „Ђура Јакшић, за најбољу песничку књигу на српском језику, објављену у току претходне године, у организацији Народне библиотеке Ђура Јакшић из Српске Црње. Награда ће бити уручена у оквиру 57. дана Ђуре Јакшића – Липарских вечери, који ће се одржати ове  године од 1 до 10. јуна у Српској Црњи. Добитнику припада новчани износ у динарској противвредности од 1000 евра, као и диплома.

Угледу Награде Ђура Јакшић  доприноси и дело песника који су претходних година били добитници овог битног признања од Љубомира Симовића, Рајка Петрова Нога,  Војислава Деспотова, Новице Тадића, Радмиле Лазић, Милана Ненадића до Душка Новаковића, Матије Бећковића и Мирослава Цере Михаиловића…

На трећој седници, одржаној 12. маја 2018. године, жири  у саставу: Мирослав Цера Михаиловић, Бранислав Живановић и Јован Зивлак – председник, након разматрања наслова који су пристигле на конкурс (разматрано око 100 наслова), донео  је одлуку да предложи следећи ужи избор:

 

Бојана Стојановић Пантовић: У обручу, Повеља, Краљево; Маја Солар: Без зачина, Културни центар, Нови Сад; Бојан Јовановић, Спасоносне невоље, Градац, Чачак и Томислав Мијовић, Плаветнило, ЦЕКИТ, Зајечар.

 

Жири је закључио да је прошлогодишња песничка продукција била  поетички разноврсна и богата и да су поезију у највећој мери подржали некомерцијални и алтернативни издавачи. Посебно место у томе имају Културни центар Новог Сада и Повеља из Краљева.

Жири је разматрао прва издања књига, у складу са  Правилником о награди, посвећујући пажњу песницима модерне језичке осетљивости, сложене перцепције стварности и језичких гестова који гаје модеран начин разумевања и практиковања поезије наспрам овешталих  и исцрпљених видова певања уопште. Жири је посебно уважавао доприносе који су заступали сведочења о савременом свету и контроверзној култури опстанка.

Жири ће саопштење о добитнику награде предочити јавности  најкасније до 20. маја 2018. године. Свечано уручење „награде  ће се одржати 1. јуна 2018. године у Српској Црњи у оквиру манифестације Липарске вечери.

Жири награде Ђура Јакшић у саставу:

Мирослав Цера Михаиловић,

Бранислав Живановић,

Јован Зивлак, председник

Objavljeno u: Vijesti Tagovi: 

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |