0

Konkurs: KNJIŽEVNA KRITIKA U MEDIJIMA

Šestomesečni projekat Književne redakcije Doma kulture Studentski grad
uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

KNJIŽEVNA KRITIKA U MEDIJIMA

DKSG organizuje program usavršavanja u oblasti pisanja i prezentovanja književne kritike. U kontekstu savremene književne scene uloga i pozicija književne kritike su se promenile. Kritika je potisnuta iz tradicionalnih medija, a istraživanja pokazuju da je često svedena na reklamu ili pohvalu. Kao žanr, takođe, kritika dobija nove forme, te je veoma prisutna na blogovima, u onlajn čitalačkim grupama i na internet platformama. Izazov za književnu kritiku, stoga, postaje premošćavanje ovih krajnosti – hrabro analizirati različite aspekte književnih dela, ali i ostati otvoren za najširu publiku. Zbog toga je posebno značajno razumeti kritičarski posao kao profesiju, mladima iz struke pružiti priliku da se usavršavaju, kao i učiniti sve da njihov rad postane vidljiviji.

Program projekta „Književna kritka u medijima” je koncipiran tako da se tokom juna, septembra, oktobra, novembra i decembra 2019. u Domu kulture Studentski grad organizuju intenzivni jednodnevni moduli na kojima će kao predavači učestvovati: Boris Postnikov, Saša Ćirić, Marija Đorđević, Vladislava Gordić Petković, Tijana Tropin i Luka Ostojić. Bavićemo se položajem književne kritike u medijima, njenim uticajem, ograničenjima, angažovanošću, savremenim pristupima interpretaciji, kao i savremenim tendencijama u književnosti. Polaznice i polaznici našeg programa će od juna do decembra napisati dve književne kritike i jedan duži interpretativni esej, koji će biti objavljeni.

Očekuje se prethodno iskustvo u pisanju interpretativnih tekstova, kao i poznavanje osnovnih pravila jasnog, argumentovanog i kritičkog pisanja, ali nije neophodno da su polaznice i polaznici već objavljivali kritiku. Poziv je primarno namenjen usavršavanju mladih u oblasti književne kritike, budući da u trenutno nezavidnoj klimi za kritiku nije mali izazov, posebno osobama na početku karijere, da pronađu prostor za svoje tekstove.

Ohrabrujemo da se prijave svi koji žele da se upuste u kreativno i dinamično polje interpretacije književnosti koja nastaje u savremenom trenutku. Potrebno je poslati kontakt (mejl i telefon), kratak CV, primer književne kritike (ona može biti ranije objavljena ili posebno napisana za ovu priliku), kao i kratko objašnjenje razloga prijavljivanja na program (ne duži od jedne strane). Kritika koju pošaljete neće biti predmet ocenjivanja niti je namera da ona bude sredstvo grube selekcije nego da u okviru mesta kojima raspolažemo (najviše 10) damo priliku osobama koje žele ozbiljno da se posvete radu i učenju tokom narednih meseci, a imaju dobru osnovu za dalji razvoj.

Prijave slati na mejl: bobicic.nadja@gmail.com  do 20. maja 2019.
Obaveštenje o izboru učesnica i učesnika programa biće poslato do 27. maja.
Ukoliko imate dodatnih pitanja možete nam se obratiti mejlom u toku trajanja poziva.
Prvo okupljanje biće 8. juna u Domu kulture Studentski grad.

Koordinatorke programa: Nađa Bobičić i Tamara Mitrović

Objavljeno u: Konkursi

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |