0

“Otvorena knjiga” zatvorila Sajam

 

On je preneo zahvalnost svih svojih saradnika koji su naišli na pomoć i podršku tokom pripremanja švedskog nastupa, i istakao da se naporan posao i uloženi trud isplatio. Uručujući “Otvorenu knjigu”, Asp je kazao da to čini nevoljno i da ga kolege sigurno razumeju što bi voleo da ju je mogao zadržati još jednu godinu i poželeo novim počasnim gostima da uživaju u zadatku koji je pred njima.

Amabsador Brazila Koeljo de Lima je, u ima svojih kolega, rekao da mu je posebna čast što će 56. beogradski sajam knjiga imati kao počasnog gosta ne samo njegovu zemlju – već svih osam zemalja na svetu u kojima je portugalski i zvanični jezik.

“Primam knjigu i povereni zadatak sa visokim stepenom osećanja odgovornosti, ali i zadovoljstva i uveravam domaćine da ćemo svi raditi vredno da srpskoj publici i čitaocima ponudimo lepu prezentaciju naše književnosti i kulture”, kazao je Koljeo de Lima.

Primopredaju “otvorene knjige” prisustvovao je srpski ministar kulture Nebojša Bradić, kao i više istaknutih ličnosti iz oblasti kulture i javnog života grada.

Sajam je u subotu posetio i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je ocenio da je slogan ove manifestacije „Pamet u glavu” poruka za sva vremena na koju je potrebno stalno podsećati.

“Radi se o konglomeratu poruka koje će večno trajati,” dodao je predsednik Tadić, napominjući da je to i “poziv da budemo više racionalni, nego iracionalni, da promislimo pre nego što učinimo, da ne suzbijajući emocije pokušamo da upotrebljavamo misli kud i kamo više i češće i na onim mestima gde su one jedino delotvorne”.

Na pitanje šta trenutno čita, Tadić je rekao da čita stalno i to više knjiga u isto vreme.Tadić je na Sajmu kupio više knjiga, među kojima i one za njegove ćerke, o odrastanju devojčica, potom “Malog princa” koji je i njemu bio omiljena knjiga, “Okeanologiju”…

Predsednik Tadić je obilazak sajma počeo od štanda “Službenog glasnika”, a najduže se zadržao na štandu Zavoda za udžbenike jer je u toku bila promocija knjige “Istorija društvenih teorija” Dragoljuba Mićunovića, predsednika Političkog saveta vladajuće Demokratske stranke.

(B92)

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 1498 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |