0

Beogradski pjesnički slam festival POBEDNIK

Beogradski pesnički slem festival POBEDNIK

Klub Tuluz Lotrek, Beograd, Resavska 24

Nedelja, 26.11.2023. od 19h.

Pozivamo vas na Beogradski pesnički slem festival POBEDNIK

Beogradski pesnički slem festival POBEDNIK je pesničko takmičenje koje okuplja pesnike i pesnikinje koji svoju poeziju izvode na sceni pred publikom. Žiri odabran iz redova publike ocenjuje bodovanjem njihov nastup na sceni i autorsku poeziju. Ova pesnička manifestacija nudi publici sjajne nastupe talentovanih pesnika i pesnikinja koji pored toga što pišu dobru poeziju, tu istu poeziju znaju odlično da izvedu na sceni.

Pesničku slem scenu je kreirao pesnik Mark Smit osamdesetih godina u Americi u Čikagu. On je posle akademskih čitanja i bavljenja izdavaštvom, došao na zamisao da poeziji treba interakcija sa publikom, kao i mogućnost da svako ko ima dobru pesmu može da nastupi. Smit je to postigao tako što je napravio manifestaciju koja dozvoljava pesnicima da izvedu svoju poeziju pre nego što žiri oceni njihov nastup. To je bio veličanstven eksperiment, jednostavan način da se ljudi zainteresuju za poeziju i on je privukao publiku i zainteresovao čitav svet za ovakav vid pesničkog izraza.

Izraz slam (engl.) je uzet iz košarke i znači zalupiti – tresnuti, odnosno igra reči koja označava napor pesnika ili pesnikinje da pridobije i animira publiku svojim performerskim nastupom na sceni.

Festival organizuje Poezin (www.poezin.net). Zainteresovani pesnici i pesnikinje koji žele da nastupaju na Festivalu, mogu poslati tri pesme, biografiju i fotografiju na mejl: kontakt@poezin.net

Organizatori biraju petnaestoro učesnika programa koji će se ,,boriti” za prvo mesto i nagradu u tri kruga poezije. U drugi krug selekcijom žirija ulazi osam pesnika i pesnikinja, a u treći krug ulazi petoro pesnika i pesnikinja. Na kraju trećeg kruga, pesnik ili pesniknja koji dobije najviše bodova, postaće pesnički šampion Festivala.

by Barezi

Objavljeno u: Festivali, Konkursi, Poezija&Proza, Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |