0

Hrvoje Bubić; TALON (SF story)

                          

Od svog postojanja, on je samo postojao, a otkada je postojao, samo je čekao. Čekao je svoj trenutak kada će krenuti iz svoje stvarnosti, u kojoj je zarobljen, u našu. 

Kao zatvorenik, čekao je svoje vrijeme da bude oslobođen, a razlog zašto je bio zatvoren bio je Spavač, koji je spavao, a samim time je sanjao. Sanjajući san po san, stvorio je stvarnost u kojoj mi živimo. Nitko nije znao točno gdje se nalazi Spavač, izuzev njih, Čuvara i njihovih pomagača, Psa S One Strane.

Sanjajući našu stvarnost, samim time doveo je do njihovog stvaranja, od kojih su najpoznatiji bili Noćna Mora U Crvenom, koji je djelovao kao glasnik između Čuvara i ostalih bića naše stvarnosti, te Revan, koji je stvorio sav život, zbog čega je nosio epitet Izvor Svega. Samim time je bio je štovan diljem svemira, zbog čega je viteški red Pan Tanga, smatrajući ga svojim patronatom, svoj glavni planet imenovali u njegovo ime.

Svi su znali za Spavača, no malo je bilo onih koji su znali kako Spavač izgleda, i što je zapravo on. Diljem svemira, na raznim planetima dignuti su hramovi njemu u čast, kao i samim Čuvarima što ga drže uspavanim.

Dok su ostali Čuvari čuvali našu stvarnost, kao i na samog Spavača, bilo je onih koji stvarali probleme, a to je bio Talon, koji se pobunio protiv svih ostalih Čuvara, zahtjevajući da mu se klanjaju.

Veoma brzo, Talon je bio poražen, izgubivši svoju moć, Esencu Čuvara, bio prognan s one strane stvarnosti. Iako slab i prognan, Talon je imao svoje kultove diljem svemira koji su u njegovo ime žrtvovali ljude, smatrajući da će ga tako jedino vratiti, zbog čega su bili proganjani od strane cijelog svemira, pogotovo od reda Pan Tang, koji je do kraja istrijebio njihov kult posvećen Talonu.

Da bi vratio svoju moć, može jedino ako bi mu netko dao Esencu Čuvara. Svatko od Čuvara je posjedovao svoju Esencu, a samim time imali su je članovi reda Pan Tang, pošto su bili pod patronatom Revana. Da bi došao do Esence, Talon je namjeravao manipulirajući događajima u našoj stvarnosti, dočepati se Esence, pa makar to rezultiralo buđenjem Spavača, što bi značilo kraj naše stvarnosti.

Poput Spavača i Čuvara, nije pripadao ovom svijetu, već drugom, koji se nalazio s one strane postojanja. Neki bi rekli da je to mjesto gdje idemo kada sanjamo, ili gdje se odvija astralna projekcija. Mjesto gdje se stvarnost miješa s maštom, snovima. Gdje nemoguće postaje moguće. Gdje se rađaju i umiru stvarnosti.

Što se tiče Talona, iako su postojali kultovi koji su ga štovali, no rijetki su znali njegovo postojanje, a još manje za njegov stvaran oblik. Bilo je spominjanja u knjigama Arkane, no malo tko je znao o njemu, a kamoli se usuditi izgovoriti njegovo ime. Jedino što su znali da je on samo postoji, i čeka svoj trenutak kada će napustiti svoju stvarnost i preseliti se u našu.

Diljem svemira kružila su šaputanja o njemu kao o Crnoj Sili, i tom trenutku kada će on doći, a na zabačenim mjestima gdje su postojali ti kultovi, iščekivali su taj trenutak i slavili njegovo ime. Koliko god ti kultovi bili proganjani i zabranjeni, uvijek bi iznikli u zabačenim mjestima, na planetima za koje nitko nije znao da postoje.

Ljudi poput Svrgnutog Cara koji je dekretom proglasio neprijateljima svog carstva i viteškog reda Pan Tang su ih u svojim križarskim pohodima progonili po cijelom svemiru, no koliko god ih pobili, uvijek bi iznikli, poput gljiva nakon kiše.

On je za to vrijeme promatrao, i čekao svoj trenutak. Trenutak kada će on, Talon izaći iz svog zatvora, i tada će cijeli svemir gorjeti pod njegovim nogama. A da bi izašao iz svog zatvora, Spavač se mora probuditi, pri čemu fikcija znana kao naša stvarnost će se srušiti sama od sebe, a on, Talon će biti slobodan, a da bi se probudio, netko mora odvratiti Čuvare od svoje dužnosti, bilo to da drže Spavača uspavanim ili držeći njega, Talona pod ključem. A kad smo kod ključa, gdje se nalazi, bolje reći kod koga? A to je jedan od Čuvara, najopakiji i najpodliji, znan kao Noćna Mora u Crvenom.

Koliko god on, Talon bio moćan i jak, nikako nije mogao nadmudriti najjačeg od Čuvara, Noćnu Moru u Crvenom, stoga je morao usmjeriti na svoj najjači adut, a to je vlastita mašta.

Misli iz njega su samo izlazile, međusobno su se ispretale i rasle, poput raslinja, koje je on, Talon njegovao, kao da riječ o kakvoj biljci koju uzgaja. Misli koje je on, Talon uzgojio, preoblikovale su našu stvarnost, i dovele do trenutka da netko želi usuditi probuditi Spavača. A taj netko je Mandator, i njegov red Crno Sunce traže Esencu Čuvara, kako bi stekao ultimativnu moć, a tu Esencu su čuvali vitezovi reda Pan Tang.

To je bila samo jedna njegova misao, a druga je bila Uzurpator, čuveni izrađivač mačeva, čije ime je bilo sinonim za zlo u cijelom svemiru. Svrgnuo je posljednjeg vladara, znanog kao Svrgnuti Car, uz pomoć Crnog Sunca, kao protuuslugu Mandatoru. Obadvojica su, poput njega, Talona, dijelili prijezir prema Pan Tangu, a istrijebivši sve članove, njemu, Talonu, učinili su ogromnu uslugu.

Treća misao koju je uzgojio, a nadovezala se na prethodne dvije, bio je ključ s kojim izašao iz svog zatvora. Netko bi mu trebao donijeti taj ključ, a tko bi mogao biti taj netko? 

Poput pupoljka koji samo što se nije rascvjetao, pojavio se lik koji bi mogao bi mu donijeti ključ. Zapravo, ne njemu, osobno, već samom Mandatoru, on će dovesti ključ. Taj ključ će biti posljednji vitez Pan Tang, a tko će ga dovesti?

Mislio se Talon, dok se na kraju treća misao u potpunosti rascvjetala, a u njoj prebivao lik znan kao Vitez U Crnom. On je taj koji će pronaći ključ, tj. posljednjeg viteza Pan Tanga i dovesti ga osobno pred Mandatorom. Kad se to dogodi, Spavač će se probuditi, stvarnost kakvu mi poznajemo jednostavno će nestati, a on, Talon, napokon će biti slobodan…

by Barezi

Objavljeno u: E-biblioteka, Kolumna, Poezija&Proza, Rubrike

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |