0

Branko Cerovac; Spleen Rijeke

RIJEKA – U Galeriji O.K. zatvorena je izložba »Spleen Rijeke« kustosa i filozofa Branka Cerovca.

Piše; Katarina Bošnjak

Glavni narativ bio je work in progress u skladu s kojim je Cerovac stvarao nove radove tijekom pet dana provedenih u Galeriji, pa se tako u subotu, osim ranije nastalih izloženih akvarela, kolaža, grafičkih matrica i jednog otiska, moglo vidjeti i novonastale radove.

»Slezena Rijeke«

Kustos izložbe je riječki multimedijski umjetnik Kreško Kovačiček koji je kazao kako mu je drago što imamo priliku vidjeti da se u ovako nešto upustio čovjek koji se bavi našom umjetničkom scenom 35 godina kao kustos, kritičar i povjesničar umjetnosti. Kovačiček je istaknuo i kako je Galerija u ovom slučaju poslužila kao umjetnički atelje za eksperiment, ali i kako je »Spleen Rijeke« iskorak u neka područja koja nisu prije napipavali. Izložba je ujedno i svojevrsni odgovor na proces postanka umjetnikom, a kako je Cerovac naglasio nastala je na poziv Kovačičeka i Damira Čargonje.

Foto: Zlatko Tot

Izraz spleen pronalazimo u prozi Charlesa Baudelairea koji od 1855., pa sve do svoje smrti 1867., šeće Parizom, njegovim gostionicama i prljavim ulicama upijajući sve frustracije i svu težinu grada koja se mogla pronaći u zraku. Slično čini i Cerovac prenoseći na papir težinu grada Rijeke, katkad u obliku napisanih riječi, a katkad potezima kista i odabirom boje.

– Ovdje imamo sličnu situaciju kakvu je opisivao Baudelaire, Rijeka je uvijek u problemu, a dovoljan je primjer Teatro Fenice. To je ta naša zapalost u neki čemer, nekada je Fenice bio slava i veličina, a sada se pretvara u ruševinu – kazao je Cerovac.

»Spleen Rijeke« u prijevodu je »Slezena Rijeke« čime izložba dobiva dodatni kontekst, s obzirom na to da se u slezeni kao organu pohranjuju oštećene crvene krvne stanice, što je referenca na nerijetko prikazivanje Rijeke »crvenim« gradom.

Crna i crvena

Primjetno je kako u novonastalim kompozicijama dominiraju crna, siva i crvena boja, nadopunjene novinskim člancima, lijepljenjem papira iz bilježnice te intervencijama akrilnom olovkom.

– Crna i crvena su elementarne boje, ali su i avangardne, a ovdje su na bijeloj podlozi. Iako crna, kao i bijela, inače nisu boje, crvena je jako afektivna i energična, a u kombinaciji s crnom je bila važna i tijekom povijesti, u kontekstu socijalizma i radničkog pokreta. To su izrazite boje, borbene, a imaju svoje ideološke i simboličke vrijednosti. Više znamo one koje kao znakovi potiču na nešto, poput crvene petokrake, ali to je suženo značenje jer one imaju široka značenja još od prapovijesti, zaključio je Cerovac.


by Barezi

Objavljeno u: Foto, Multimedia, Nekategorisano, Vijesti

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |