0

Atrakcije Bečkog sajma knjiga

Prvi put ove godine organizovan je Festival “Nedelja čitanja” (Lesefestwoche), koji počinje 15. novembra dodelom Austrijske državne nagrade za evropsku književnost (Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur).Federalna ministarka kulture Claudia Schmied uručiće to priznanje piscu Paulu Nizonu, koji je rođen u Švajcarskoj, a živi i radi u Parizu.

Među učesnicima “Nedelje čitanja”, koja je organizovana na samom sajmu i širom grada, najavljeni su Ken Follett, Dietrich Grönemeyer, Donna Leon, te holandski autor Tommy Wieringa i Jussi Adler-Olsen iz Danske, te libanska autorka Alia Yunis, koja živi u SAD, Helen Brown iz Australije…

Kao zvezda Bečkog sajma, najavljen je nemački pisac Bernhard Schlink, autor romana “Čitač” koji je dobio i filmsku verziju, u režiji Stephena Daldrya. Schlink će predstaviti novu knjigu, zbirku priča “Sommerlügen”.

Najavljeni su i mnogobrojni austrijski pisci, među kojima su Erich Hackl, Barbara Frischmuth, Doron Rabinovici, Ruth Klüger…

Svi pisci učestvovaće uživo na jednoj od pet bina Bečkog sajma knjiga, organizovanog na prostoru od 7.200 kvadratnih metara.

Među stranim izdavačima na Bečkom sajmu knjiga su Bangladeš, Kina, Nemačka, Irska, Italija, Rumunija, Saudijska Arabija, Švajcarska, Češka, Mađarska i Srbija, koja će tu priliku iskoristiti i za promociju svog statusa počasnog gosta na Sajmu knjiga u Lajpcigu 2011. godine, uz učešće desetak pisaca, među kojima su Dragan Velikić, Barbi Marković, Dragana Mladenović, Zoran Ćirić, Sreten Ugričić, Srđan Valjarević, Vojislav Karanović i Srđan V. Tešin.

Program posvećen zemljama u regionu jugoistiočne i centralne Evrope, nazvan “Glasovi iz susedstva”, organizovan je u saradnji s KulturKontaktom Austrija i drugim kulturnim institucijama, a predstaviće veći broj pisaca i izdavača iz zemalja u susedstvu.

Ukrajinska autorka Oksana Sabuschko predstaviće svoju panoramu “The Museum of Forgotten Secrets”, dok će Dan Lungu objasniti “How to Forget a Woman” u svom uobičajenom apsurdnom maniru, saopštili su organizatori Bečkog sajma knjiga, koji je najveći događaj u oblasti izdavaštva u Austriji, a svečano će ga otvoriti 17. novembra austrijski pisac i autor Christian Ankowitsć koji živi u Berlinu.

Kao posebna atrakcija Bečkog sajma knjiga najavljena je i “Poetska noć”, prezentacija serije džepnih izdanja posvećenih poeziji jugoistočne Evrope, koje je objavila evropska mreža Traduki.

Među najavljenim autorima su i Luljeta Llheshanaku iz Albanije, Lidija Dimkovska iz Makedonije i Marko Pogačar iz Hrvatske.

Za izdavače iz istočne i jugoistočne Evrope, odnosno Srbije, Mađarske, Rumunije, Češke i Slovenije, mreža Traduki, kako je saopšteno, pripremila je i radionice koje bi trebalo da pospeše njihovu saradnju.
Posebno će biti predstavljena i antologija posvećena Pečuju, kao jednoj od tri evropske kulturne prestonice 2010. godine.

Za 18. novembar, u okviru festivala koji slavi čitanje knjiga, najavljena je dodela književne nagrade Banke Austrije (u saradnji sa KulturKontaktom i Wieser Verlag), čiji su dobitnici Renata Serelyte iz Litvanije, Boris Chersonskij iz Ukrajine i Ákos Fodor iz Mađarske.

Bečki sajam knjiga je i prilika za prezentaciju takozvane “zajednice u egzilu” – program “exil- Literaturpreis” posvećen je piscima imigrantima, a ohrabriće ih da predstave svoje životne situacije u književnim delima.

Najavljena je i dodela počasne nagrade Austrijskog udruženja izdavača i knjižara za toleranciju novinaru Arminu Thurnheru, u znak priznanja njegovoj posvećenosti harmoničnoj koegzistenciji različitih kultura.

Nagrada podrazumeva novčani iznos od 10.000 evra, a dodeljena je Thurnheru za izuzetan doprinos austrijskom medijskom prostoru – knjigama i člancima u kojima se istrajno i kritički bavi nekim od najneprijatnijih i najnepopularnijih pitanja današnjeg društva.

Kao posebna atrakcija najavljen je i program “Jedan grad – jedna knjiga”, čija je zvezda kineski pisac Dai Sijie, koji će 18. novembra predstaviti roman “Balzac and the Little Chinese Seamstress” i učestvovati sa gradonačelnikom Beča Michaelom Häuplom u lansiranju kampanje koja podrazumeva distribuciju 100.000 besplatnih primeraka te knjige.

Filmska verzija tog romana biće prikazana u bioskopu “Admiral” za vreme Sajma knjiga, u okviru program posvećenog afirmisanju čitanja.

Sajt Bečkog sajma knjiga je www.buchwien.at

(SEEcult.org)

 

 

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |