0

Србија на Међународном сајму књига у Софији

„Учешће Србије на Сајму књига у Софији веома је значајно због тога што у Бугарској постоји велико интересовање за српски језик и књижевност. Српски језик се изучава на четири универзитета у Бугарској, а током последње две године на бугарски је преведено двадесетак дела савремених српских писаца”, рекао је агенцији Бета саветник у Министарству културе Србије Младен Весковић.

На штанду Србије на софијском сајму књига биће представљено 268 наслова, међу којима су, поред дела савремених српских аутора на српском и у преводу на бугарски језик, књиге бугарских писаца које су објављене у Србији.

„По укупном броју превода на годишњем нивоу, нарочито на конкурсу који сваке године организује Министарство културе за иностране издаваче који објављују дела српских писаца, Бугарска предњачи у региону, а током протекле две године објављено је двадесетак српских дела на бугарском језику”, рекао је Весковић.

Током софијског сајма, на Универзитету у Пловдиву, на Катедри за српски језик, биће одржано предавање о савременој српској књижевности.

Српски језик се изучава на универзитетима у Пловдиву, Благојевграду, Софији и Великом Трнову. На свакој од катедри има шездесетак студената, а у Благојевграду и више, рекао је Весковић.

У сајамском програму „Хеликон”, названом по књижевној награди која је пандан НИН-овој награди у Србији, биће приређена посебна промоција романа „Руски прозор” Драгана Великића, који је недавно објављен на бугарском језику.

„Руски прозор” биће представљен и на промоцији коју организује књижевно-преводилачка фондација „Традуки”, а најављена је и промоција романа „Комо” Срђана Ваљаревића, коју организује његов бугарски издавач „Циела”.

Биће представљене и књиге Сање Домазет објављене на бугарском језику, а у софијском театру биће изведене представе рађене према њеним комадима „Фрида Кало” и „Коко”.

Зоран Ћирић је бугарским читаоцима, за сада, познат по својим причама, а у току је и превођење његовог романа „Хомо” на бугарски језик.

На 28. Божићном народном сајму књига у Софији учествује око 200 бугарских издавача, као и педесетак из иностранства, уз неколико националних презентација.

 

(Бета)

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |