0

Odgovor Radmili Lazić – Goran Cvetković, pozorišni kritičar

 

Je li to onaj Beograd koji je dočekao majke vojnika na odsluženju JNA iz Bosne i Hrvatske, koje su krenule za Beograd, da MOLE GENERALŠTAB DA IM VRATI SINOVE DA VIŠE NE RAKETIRAJU VIŠECEVNIM KAĆUŠAMA SVOJE KUĆE U VUKOVARU I OSJEKU – koje su došle u stotinak autobusa – pa ih jedva pustili kod Šida da udju u Srbiju – skinuli ih sa autobusa, a one krenule peške… zatim su ih ipak ukrcali u te nesrećne autobuse i dovezli ih, pod policijskom pratnjom, do Mostarske petlje, skrenuli ih i parkirali autobuse pored Sajma, u neprekinutom nizu, do tadašnjeg nadvožnjka – sadašnjeg gradilišta famoznog Mosta Na Adi… Tu su im naredili da stanu i ni makac! Mi – nas NEKOLIKO  aktivista, sa toga dana, kasnije, uhapšenim Pavluškom Imširovićem – čekali smo ih ispred Generalštaba u Nemanjinoj ulici – zgrada je još bila cela celcata – poznata Dobrovićeva SUTJESKA (!) – nismo ih tu dočekali – nisu ih pustili  u centar…

Kad su te majke i ostali roditelji, izašli i stali ispred i pored svojih autobusa – blokirali su saobraćaj – BEOGARADJANI SU TRUBILI – žurili su na posao! A na zgradi BIGZ-a, koji je tada još radio punom parom (!) – spontano su se pojavili rukom, krupno pisani PLAKATI spušteni sa mnogobrojnih prozora – bar desetak tih plakata sa tekstovima – otprilike – IDITE KOD TUDJMANA… USTAŠKE KURVE, KO VAS JE POSLAO… Tako radnici – radnicima, tako roditelji – roditeljima…BEOGRADJANI!

Da li to braniš onaj Beograd koji je baelikoptera, pod sirenama i u podrumima, a Šerbedžija sa Ljubom Tadićem, pred nekolicionm UJDI-evaca, gostiju iz Zagreba i Sarajeva (Alija Hodzić, koji je tek dvadeset gdina kasnije prvi put došao u Beograd – gde je bio jedan od junaka pokreta, ´68. kao student filozofije i urednik Studenta i Gajo Sekulić…) i nas trojice iz Beograda – kad su raspredali priču o JEDINOM INTEGRATIVNOM FAKTORU JUGOSLAVIJE – toj udarnoj presnici JNA!? Ti ni tome, naravno, nisi prisusutvovala – pa prema tvojioj isključivoj loigici – to se nije desilo!

 

Da li ti braniš onaj Beograd koji je imao Centar Za obuku Paravojnih Jedinica u Vojnoj Bazi u Bubanj Potoku – centar u kome su stotine DOBROVOLJACA podučavani za WEEKEND RATOVANJE u Hrvatskoj i kasnije u Bosni? U toj vojnoj bazi, jedan od UČITELJA vojnih veština novopečenih regruta i dobrovoljaca – bio je i glumac Danilo Latović – i odatle je uredno dolazio na svaku svoju predstavu u Narodno pozorište u Beogradu – u UNIFORMI – koju nije imao vrtemena ni želje da skida. Na jednoj takvoj predstavi – sukobio se sa Jelenom Šantić – antiratnom akltivistkinjom i balerinom, svojom partnerkom u komadu koji su te večereri igrali – ispsovao je i opalio joj takvu mušku šamarčiunu – da je pala, krvavog lica – i nikad više niie stala na tu scenu – do kraja svog časnog života.

 

Da li ti braniš onaj Beograd koji je hodao pored upaljenih sveća – JEDINE antiratne akcije – organizovane PROTIV VOLJE CENTRA ZA ANTIRATNE AKCIJE i predsednice Vesne Pešić – ona je akciju na početku nazvala GLUPIM KANDELABRIMA – (!?) – i nije htela ni dinara – od taman prispelih donacija – da preda za palaniranu kupovinu sveća i za organizovanje palakata za obzanjivanje akcije – 100.000 POTPISA ZA REFERNDUM DA VOJSKA SRBIJE NE IDE U RATNE POHODE IZVAN GRANICA SRBIJE. Beograd je hodao pored tadašnjeg platoa izmedji dva Dvora – Gradske Skupštine i Predsedništva Srbije i nije se  ni osvrtao na upaljene sveće, u žurbi večernje kupovine. Sa psovkama na usnama nam se, više puta taj Beograd, obraćao – nama koji smo palili te sveće svako veče – a bilo nas je vrlo retko više od 50 ljudi…pa se rasporedimo u krug, da izgleda – OJ SRAMOTE, da nas ima više!…Ispred Skupštine Srbije, prekoputa, su tada izlazili PONOSNI POSLANICI da se pohvale svaki put KAKO SU ODBILI KOJI VANSOV PLAN O PREKIDU RATA U HRVATSKOJ I O POMIRENJU!

Da – ulična akcija CRNI FLOR, protiv rata u Sarajevu jeste bila MASOVNA! Posle skoro JEDNOMESEČNOG dogovra sa strankama i liderima – Vukom, Zoranom…naša mala grupa akativista uličnog protesta – Civilni Pokret Otpora – sa Biljanom i nas nekoliko osnivača i članova – uspeli smo da dobijemo masovnu podršku JEDINO od Vuka Draškovića i njegovog mnogobrojnog članstva…Ostali lideri stranaka jesu došli da ponesu Crni Flor i da se slikaju za novine i TV – ali NISU POZVALI članstvo da se priključi…Početak je izgledao SABLASNO…Gomile crnog papira za Crni flor – stajale su na rskrsnicama duž ulice Terazije i Maršalka Tita – od Albanije do Slavije – i tek po koji slučajni prolaznik je trkom pretrčavao ulicu i žurno nestajao…Tek kasnije se – posle mnogih poziva megafonima i ozvučenjem montiranom na kombiju – sakupilo naroda da skoro sastavi ta jCrni flor – tih kilometar ulice…

 

 

Da li je Beograd koji ti braniš onaj Beograd koji je u liku desetak KOMPOZITORA klečao u Pionirskomk Parku i MOLIO Miloševića da preda vlast…a onaj se kikotao u Zdanju na Andrićevom vencu i nazdravljao svojim čaušima uz Viski…???…

Beograd koji ti braniš jeste osnovao NEZAVISNI KLUB INTELEKTUALACA…koji su skoro svake subote SEDELI I DISKUTOVALI!…Pričali medjusobno – uz vatrene parole – subotom u podne, do pola dva – da stignemo na ručak…i nisu umeli ni hteli da izvedu NIŠTA DRUGO, za vreme dok se po Hrvatskoj i naročito, kasnije   – po Bosni GINULO, a oružje je kupovano od para koje su Beogradjani i ostali, davali Dafini na čuvanje – uz oblapornu kamatu!… Jel to taj Beograd koji braniš – oni redovi pred Dafininom banknom – iako su svi ZNALI da se tako i jedino tako finansira rat!?

 

 

Da li je to taj Beograd koji ti branis – onaj koji je UPARADJEN kao nikad dotle – dočekao Aleksandra Karadjordjevića – samozvanog PRESTOLONASLEDNIKA – dok su horde huligana išle pored kolone slavljenika njegovog povratka i MLATILE demonstrante na česmi – dok je trajao protest – TV DNEVNIK NA (Terazijskoj) ČESMI.?

Koliko ljudi je iz tog Beograd SLALO PAKETE U OKUPIRANO SARAJEVO – prijateljima, poznanicima, rodjacima..???…A koliko ih je slalo te pakete, bez obzira na to imaju li koga lično u Sarajevu pod granatama? I kome su prvo išli ti PAKETI – ?… Sve je bilo tako organizovano – da Karadžićevci dobiaju te pakete, skladište ih, proveravaju – (!?) pa šalju ono što ostane posle te provere – u Sarajevu…izmedju dva bombardovanja – preko Crvenog Krsta.

Da li to braniš Beograd koji je mirno pratio Skupštinske sednice, na kojima se Berček iživljavao sa predlozima da se PO KRATKOM POSTUPKU – primenom ratnog zakona – znači STRELJANJEM – obračuna država sa DEZERTERIMA – mladićima koji su POBEGLI od bratoubilačkog rata!?…Mnogi se još nisu vratili – nije jasno da li ih taj zakon još kači ili ne?… A oni koji nisu pobegli od te VOJNE VEŽBE – koliko se od njih nije ni vratilo iz hrvatskih sela, kuda je otpraćeno sa karanfilima bačenim na tenkove – prema selu, recimo Smrtić, u Slavoniji.?

Da li je Beograd koji ti braniš – Beograd nikad ukinute UDB-e, koja je organizovala i vodila i rat i TV istovremeno?… Zašto u tom Beogradu NIKAD nije sprovedena LUSTRACIJA?…

 

 

Da li je 5.oktobar bio revolucija ili dogovor Opozicije ZASJEDNO sa trajnom policijom – SPREMNOM da gurne Miloševića niz vodu – ne zato što je VODIO RATOVE – nego zato što ih je IZGUBIO!?…

Kolike su bile SILE ANTIRTATNOG BEOGRADA – ? – Mislim FAKTIČKI, kolika je bila naša  moć – ? – Iskreno – MINIMALNA, NEVIDLJIVA, NOBAVEZUJUĆA!…. Da je imao petlje – Milošević bi sa jednim omanjim zatvorom-logorom, rešio sve probleme antiratnih aktivnosti i imao bi veliku PODRŠKU U NARODU!

Pa koga taj Beograd ne bi RAZOČARAO – ? – Ko se ne bi osetio IZDAN od tog – nekad JUGOSLOVENSKKOG grada – a naprasno – jadno nacionalističkog – CRNOGRADA – a ne BEOGRADA! Grada u kome se pale strane ambasade kao protest protiv samostalnosti Kosova – ? – Pa zar i Skupština i Ustav Srbije ne podržavaju tu neverovatnu akrobatiku – KOSOVO JE DEO SRBIJE?

Kažeš – ko je u Hrvatskoj, ili u Bosni dizao glavu u ANTIRATNIM akcijama – bar koliko mi u Beogradu?…Beograd je bio ORGANIZATOR OKUPACIJA I NAPADA – a Hrvatska i Bosna su se Branile..Rat se vodio na tim tertitorijama!…Pa kako bi izgledalo da se u okviru ODBRANE zemlje – organizuju ANTIRATNI SKUPOVI!?… To se zove veleizdaja i KOLABORACIJA – ono što je radio Nedić i ostali izdajnici za vreme Drugog Svetskkg rata…u Srbiji pod Nemačkom okupacijom!…To se ne može uporediti sa POTREBOM antiratnih akcija u okviru grada u kome se kroji RATNO-HUŠKAČKA KAPA za ceo region – zar ne?

Kako su u tom Beogradu izgledale NOVINE – najčitanije – POLITIKA…Večernje Novosti? Kako je izgledala TV – pod Vučelićem i ostalima – ? – Ko je smeo da kupi Našu Borbu i da je pronese kroz komšiluk, a da ne dobije bar neku psovku i opasku o izdaji!?….

Daša Drndić je radila u Radiju Beogradu – u Dramskom programu – bila je urednica i autorka – nosilac više medjunarodnih nagaraa – a na spisku zaposlenih, pored njenog imene i imena još jedne koleginice, sada Kanadjanke – osvanulo je napisano hemnijskom olovkom – TUDMANOVA KURVA….Posle toga – šta Daša Drndić ima da se seća pozitivno o Beogradu i zašto da PRAŠTA?

Šta bi ti rekla Biljana Jovanović, na tvoja jadna pisanija, crna Radmila?

Goran Cvetković, Beograd – 24.decembar 2011.

 

Objavljeno u: Rubrike

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |