0

Rezidencijalni program u Parizu – poziv

Samostan Récollets, povijesno zdanje smješteno u srcu Pariza, od osnutka ovog programa 2003. ugostio je više od 180 umjetnika i pisaca iz više od 80 zemalja svijeta. Umjetnici i pisci, koje stručna komisija izabere za tromjesečnu rezidenciju, primaju iznos od 1500 eura mjesečno i osiguran im je apartman-atelje: jedna prostorija od oko 50².

Zastupljene discipline: Vizualne umjetnosti – dramske umjetnosti – književnost.

Zadaća je rezidencije ugostiti strane umjetnike i pisce koji imaju specifični umjetnički ili književni projekt za čiju realizaciju je potreban boravak u Parizu. U području vizualnih i dramskih umjetnosti poželjno je da se projekt radi u suradnji s nekom institucijom, grupom ili umjetnikom iz područja Pariza ili njegove regije, a u području književnosti da je riječ o istraživanju. Projekt se mora odvijati na licu mjesta u skladu s gradom koji ugošćuje umjetnika i njegovim kulturnim okružjem. Ovaj boravak za umjetnika predstavlja povlašten trenutak razmišljanja i kreacije koji će pridonijeti vizibilitetu međunarodne umjetničke scene u Parizu.

Program je namijenjen samostalnim umjetnicima i piscima.

Kandidati moraju zadovoljiti sljedeće kriterije:
– profesionalno se baviti određenim područjem umjetnosti najmanje 5 godina;
– postojećim radovima pokazati već značajan profesionalni uspjeh;
– govoriti francuski ili engleski;
– osloboditi se svojih profesionalnih aktivnosti za vrijeme rezidencije.

Selekciju vrši stručni sud sastavljen od stručnjaka iz disciplina koje su u pitanju. Posebna pažnja bit će posvećena kvaliteti umjetničkog projekta, potrebi za boravkom u Parizu i protokolu rada koji bi se tamo trebao obaviti. Umjetnik koji je već boravio u Récolletsu može se ponovno kandidirati tek nakon 3 godine.

Program traje 3 uzastopna mjeseca bez prekida. Boravci će se odvijati od siječnja do prosinca 2013. Naglašavamo važnost boravka u Récolletsu tijekom ta tri mjeseca i minimalno izbivanje tijekom tog perioda.

Francuski institut pokriva troškove mjesečnog paušala u iznosu od 1500 eura. Taj paušal je predviđen za troškove prehrane, lokalne transporte i sl. Grad Pariz pokriva troškove najma apartmana-ateljea u Rezidenciji Récollets za vrijeme boravka. Apartmani-ateljei nisu prikladni za boravak obitelji, a životinje su zabranjene. Izabrani kandidati prije putovanja svakako moraju uplatiti neko putno zdravstveno osiguranje. Troškove povratnog putovanja izabrani kandidati snose sami.

Prijavnice je potrebno ispuniti on-line na stranici Résidence internationale des Récollets: www.international-recollets-paris.org

Komisija će se okupiti u jesen 2012. kako bi proučila prijave. Rezultati će biti objavljeni na stranici Récolletsa najkasnije krajem listopada.

Za sve dodatne informacije: emmanuel.lavaud@paris.fr

U slučaju tehničkih problema kod prijave: support-recollets@studio-mondomix.com

 

culturenet.hr

Objavljeno u: Konkursi

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |