0

Radovančevićev “Glagol intimnosti” (KOV) u Austriji, Nemačkoj, Engleskoj i Sloveniji

Mir kojim odišu poetske činjenice što ih pesnik koristi da konstruiše svoj gotovo polarni univerzum bez nade, u kome se tek incidentno događa nekakvo neonsko prosvetljavanje svetova živih i mrtvih, te uporna i sistematična potraga za odgovarajućim glagolima i poželjnim rečenicama koje još nisu izgubile svoj smisao i značenje, pretvara se u suženu vizuru iskaza sačinjenog od jezičkih krhotina, i, naposletku, svodi na pobedu ravnodušne polutame nad estetskim valerima života.

Pokušaj zamene tela maštom, praznine dvojništvom, a pesme mitskim konopcem za vešanje, predstavljaju, kako se čini, poslednje metafore kojima pesnik pokušava da „pregovara“ sa idejom i faktografijom odsustva koje ga metafizički okružuje.

___________
Radovančević je svoju novu knjigu „Glagol intimnosti“ promovisao na Festivalu Bitef 2009. u okviru programa Bitef Polifonija.

Tokom avgusta, knjigu je predstavio međunarodnoj publici na XXIX Festivalu Vilenica u Sloveniji u organizaciji Društva slovenačkih pisaca (trojezično), gde mu je uručena i nagrada Festivala, a potom i na Bečkom sajmu knjiga (Buchmesse Wien – Lesefestwoche 2009) u okviru zvaničnog programa „Kunst im Prűckel“, kojom prilikom su se predstavili i Vladan Matijević, Barbara Marković i Otto Tolnai.

Pesme iz ove knjige objavljene su i u londonskom magazinu „The Wolf Poetry Magazine“, kao i u bečkom magazinu „Podium“.

Za istu knjigu, uručena mu je stipendija Literarisches Colloquium Berlin, a ova institucija mu je omogućila boravak u Berlinu tokom 2010. godine i dalje promovisanje poezije.

Pesme iz „Glagola intimnosti“ uvršćene su u antologiju mlađe poezije sa ex-jugoslovenskih prostora, crnogorskog izdavača „Grigorije Dijak“ – Van kutije.
Pesma „Epistola pospanom suncu“ uvršćena je u antologiju nemačkog izdavača „Community and more“, koja će iz štampe izaći tokom proleća 2010. godine.

Objavljeno u: Kritike

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |