0

Rijeka dobiva novi sajam knjiga

U Županijskoj komori Rijeka najavljen je nastup nakladnika Primorsko-goranske županije na Sajmu knjiga i učila u Sarajevu, a iznesene su i informacije o pripremama za prvi Sajam knjiga u Rijeci. Ovim povodom Vinko Mičetić, predsjednik Županijske komore Rijeka, ukazao je na važnost nedavno osnovane Strukovne skupine nakladnika HGK – Županijske komore Rijeka, kojom će se lakše artikulirati interesi nakladnika iz ove regije.

Jedna od takvih inicijativa je i prvi zajednički nastup nakladnika iz Primorsko-goranske županije na ovogodišnjem Sajmu knjiga i učila u Sarajevu od 21. do 26. travnja.

Mjesec dana nakon Sarajeva, u Rijeci će od 26. do 30. svibnja biti održan prvi sajam knjiga – »Bookfest Rijeka«.

Riječ je također o inicijativi Strukovne skupine nakladnika Županijske komore Rijeka.

U suorganizaciji s Riječkim sajmom, riječki knjižni sajam odvijat će se u velikom šatoru na Gatu Karoline Riječke, a u organizaciju se uključila i Gradska knjižnica Rijeka koja je zadužena za promociju knjiga i književne večeri.

– Na ovu ideju potaknulo nas je to što Rijeka kao jaki sveučilišni centar već godinama nema reprezentativan i zapaženi sajam knjiga. Postojeći Riječki sajam knjiga i festival časopisa (KIČMA) od sajma časopisa pokušao je prerasti u sajam knjiga, no to u biti nije pravi sajam knjiga. Mi smo zamislili sajam po uzoru na zagrebački »Interliber« – kaže Valter Lisica, predsjednik Strukovne skupine.

Budući da Rijeka nema adekvatnih prostora, a namjera nam je da budemo što bliže Korzu, kao mogućnost pojavio se Gat Karoline Riječke. Tamo će biti postavljen šator veličine 1.100 metara kvadratnih, od čega 750 metara kvadratnih za nakladnike. Već sada trećina je prostora popunjena, a u kvadraturi koju će dobiti pojedini izdavači nastojat ćemo izbjeći dominaciju velikih nakladnika – kazao je Lisica.

Prema njegovim riječima jedanaest nakladnika iz Primorsko-goranske županije predstavit će se krajem travnja na Sajmu knjiga u Sarajevu u okviru hrvatskog nacionalnog štanda.

– Na površini od 8.000 kvadratnih metara ove će godine u dvije dvorane Centra Skenderija, u organizaciji Udruženja izdavača i knjižara BiH i TKD »Šahinpašić«, Sajam knjiga i učila ugostiti više od 100 nakladnika iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske, putem nacionalnog štanda od 200 metara kvadratnih, organizirano nastupa na ovom sajmu od 2003. godine. U sklopu nacionalnog štanda svake godine gostuju naši poznati pisci za čije naslove postoji interes u široj regiji – osvrnuo se Lisica.

U okviru zajedničkog nastupa predstavit će se autorica Nataša Merle Tomljanović, koja će promovirati roman za tinejdžere »Zavjet šutnje«. Riječ je o romanu čija se radnja događa u Rijeci, a ušao je i u konkurenciju za nagradu »Mali princ« za koju konkurira literatura za djecu i mlade iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Jedan je od ciljeva Strukovna skupine i osnivanje prave riječke knjižare, budući da su sada knjižare u Rijeci uglavnom u vlasništvu nakladnika koji djeluju izvan Rijeke.

——

Jedanaest odabranih

Pod pokroviteljstvom HGK – Županijske komore Rijeka svoju produkciju u Sarajevu izložit će sljedeći nakladnici iz PGŽ-a: »Adamić«, »Andromeda«, »Cipetić«, »Dušević&Kršovnik«, »Extrade«, Izdavački centar Rijeka, »Jaka«, Leo Commerce, Naklada »Uliks«, »Otokar Keršovani« i Riječki nakladni zavod. Sudjelovanje tih nakladnika na sarajevskom sajmu bit će prilika i za turističku promidžbu Županije.

——


(Kim CUCULIĆ – Novi List)

 

 

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |