0

Prva dodjela nagrade BOOKtiga

 
Svečano otvorenje bit će u petak u podne u Istarskoj sabornici, a slijedi predstavljanje tri izložbe: “Znak prestiža”, ex librisi u vlasništvu akademika Josipa Bratulića, “Igre grafema”, tematske zbirke porculanskih skulptura i raku keramike porečkog umjetnika Emila Benčića, te replike najvrjednijih knjiga iz trezora pulske Sveučilišne knjižnice. Sat vremena kasnije poznati dječji pisac Mladen Kušec predstavit će svoju novu knjigu “Kuštravi”.

On je i prvi izvođač na Open Stageu, pozornici na Maraforu na kojoj će građani predstaviti svoje kreativne programe. Među njima su porečki osnovci i vrtićki mališani, članovi Centra za inkluziju, pjesnici, članovi kulturno-umjetničkih društava, polaznici tečajeva Dam-daš, te mnogi drugi umjetnici i kreativci iz cijele Istre, ali i Zaboka, Zagreba, Ljubljane i Valjeva.

Ovogodišnja novost je i dodjela nagrade BOOKtiga, utemeljene u čast knjizi i čitanju, a koja se dodjeljuje autoru najčitanije hrvatske knjige u porečkoj knižnici u proteklih godinu dana. U uži izbor ušle su “Freelander” Miljenka Jergovića, “Frida ili O boli” Slavenke Drakulić, “U zadnji čas” Igora Mandića, “Hotel Grand” Renata Baretića i “Prije nego bura stane” Vlatka Ivandića.

Ime pobjednika bit će poznato u subotu u 18 sati, a osim laskave titule očekuje ga i sedmodnevni boravak u pazinskoj Hiži od besid te porculanski reljef umjetnika Benčića. Više o nagrađenom piscu publika će doznati sljedećeg dana u 11.30 kada će se održati susret “Kava s dobitnikom nagrade”.

U sklopu festivala održat će se i dječje igraonice, izložba starih razglednica Poreča, Vrsara, Rovinja i okolice u vlasništvu slovenskog antikvarijata Glavan koji će ih pokloniti porečkoj knjižnici, a predstavit će se i koparska knjižnica koja u goste dolazi s 800 svezaka na hrvatskom jeziku koji će se prodavati u humanitarne svrhe.

Svi koji su zaboravili vratiti posuđene knjige u porečki knjižnicu za vrijeme festivala moći će to učiniti bez plaćanja zakasnine.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Poreč i Istarska županija uz brojne sponzore, a za izradu promidžbenih materijala i ove je godine zadužen porečki studio Sonda.

(V. HABEREITER – glasistre.hr)

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |