0

Fabula 2010: V Ljubljani analitik sodobne ameriške družbe, pisatelj Jonathan Franzen

 

V Klubu CD se bo s Franzenom in zgodovinarjem Otom Lutharjem pogovarjala Tina Košir.

Franzen se je rodil leta 1959 v Chicagu, zdaj živi v New Yorku. Zanimanje je pritegnil že s svojim prvim romanom “The Twenty-Seventh City”, ki ga je izdal leta 1988. Toda vsesplošno priznanje je dosegel leta 2001 s Popravki, ki so mu prinesli nagrado National Book Award. Franzen v Popravkih ostro in natančno analizira sodobno ameriško družbo ter se sooča z vprašanji seksualne identitete, moralnega kaosa, bolezni in smrti.

Eden od vzrokov za uspeh Popravkov je vsaj delno zunajliterarni, saj je njegov avtor po časih, ko so odmevne romane pisali Latinoameričani in Afroameričanke, spet beli anglosaksonski protestant, je zapisal avtor spremne besede k Popravkom Andrej Blatnik. Skoraj 700 strani obsežen roman je v slovenščino pred petimi leti prevedel Jure Potokar.

Pisatelj je znan tudi po škandalu z mnenjsko TV voditeljico Oprah Winfrey, ki je želela, da je Franzen gost v oddaji, njegovi Popravki pa bi se uvrstili v njen knjižni klub. Franzen se je o izbiri nekaterih del v klubu izrekel kritično, zato je Oprah povabilo preklicala.

(dnevnik.si)

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© 3299 Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |