0

Kada je ljude gutao mrak

 

Riječ je o kratkom romanu (romanu ekstraktu i romanu elipsi, kako ga je nazvao Tonko Maroević) jednoga od najvećih individualaca i najzanimljivijih autora na hrvatskoj književnoj sceni. Radnja »Tanga« je smještena u Buenos Aires koncem sedamdesetih godina prošloga stoljeća, u doba diktature kada je ljude gutao mrak.
U tom »plesu smrti« se našla i glavna junakinja Nora, a jedan od likova spaja Buenos Aires s našim prostorima. Riječ je o Ivi Franzetichu, sinu hrvatskog političkog emigranta koji je skončao u kavanskom obračunu. Jarak je pisac koji se ne ustručava priznati svoju lektiru, nalaze se tu i odjeci njegovih ranijih djela, a u ovom je romanu sklon i književnom eksperimentu.
Tekst je honoriran pogovorom kakav se rijetko viđa, kazao je Tonko Maroević na predstavljanju, to je esejističko-prozni tekst poklonika Jarkove proze Mirka Kovača, naslovljen »Pisac koji književnost shvaća kao sam život«.
Forma »Tanga« bi se vizualno i grafički mogla nazvati ljestvama sačinjenim od kratkih rečenica ili samo riječi, napisao je Kovač u tom pogovoru.

(Ines Kotarac – vjesnik.hr)

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |