0

Ivo Andrić – Slike iz života

httpv://www.youtube.com/watch?v=zef1MdM66ek

Emisija Trezor, januar 2011, fragmenti iz života Ive Andrića.

Ljubomir Zečević, koji je izveštavao iz Stokholma sa svečanosti dodele Nobelove nagrade, govorio je o tome kako je TV Beograd, odmah posle obaveštenja da je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu, privolila književnika da pred kamerama pročita deo pripovetke po svom izboru (“Danak u krvi”). Snimak tog autorskog ”čitanja”, emitovan je 29. oktobra 1961. u dnevniku RTB (emisija TREZOR RTS).

“To su ljudi koji veliku i nezajažljivu sujetu svoje sitne i uske ličnosti prenose na opšti plan, u jalovoj nadi da bi je tu mogli zadovoljiti, a sa njom prenose i svoje kratke mere i bedne račune. Od takvih, duhom malih ljudi, postaju često veliki gonioci novih istina i mučitelji ljudi. ― Takva je bila većina Vukovih glavnih protivnika.” (Ivo Andrić, Znakovi pored puta, 94)

httpv://www.youtube.com/watch?v=smAxEcIgAjo

“Kad god sam i gde sam naišao na ljude koji su pokazivali suviše razvijenu brigu za nacionalni ponos i opšti interes ili preteranu osetljivost za ličnu čast i dostojanstvo, uvek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na ograničen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i grubu kratkovidu sebičnost.” (Isto 70)

httpv://www.youtube.com/watch?v=s1xdM2Kc_yY

 

Objavljeno u: Video

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |