0

Jeleni Đokić Lapis Histriae

Ova je priča izabrana u konkurenciji od 79 tekstova na hrvatskom, srpskom, slovenskom, talijanskom i bosanskom jeziku, pristiglih s prostora cijele bivše države. U finalu su bile još i priče Slobodana Bubnjevića iz Pančeva, Franje Janeša i Zorana Pilića iz Zagreba, Mihe Mazzinija iz Ljubljane i Maria Schiavata iz Rijeke.
Iza toga nastavljen je simpozijski dio na kojem je prvi govorio Stefano Petrungaro iz Padove s temom hrvatskih povijesnih udžbenika u školama.

Pjesnik, novinar i jedan od četvorice urednika kulturno-propagandnog kompleta Beton, Miloš Živanović iz Beograda, ispričao je kako je nastao taj časopis i u kojem okruženju, posebno analizirajući današnju stvarnost u Srbiji. Marko Pogačar, splitski pjesnik, kritičar i pisac koji živi u Zagrebu također je gostovao na Forumu. Tršćanin Primož Sturman umaškoj je publici iznio svoja razmišljanja o europskim okvirima sa slovenske pozicije.

O temi ovog simpozija “Status quo… vadis?” izlagale su i Puljanka Jelena Lužina, teatrologinja, redovita profesorica na Fakultetu dramskih umjetnosti Sveučilišta “Sv. Kiril i Metodij” u Skoplju, te Patrizia Vascotto iz Trsta, predsjednica dvojezične udruge Gruppo-Skupina 85.

(T. KOCIJANČIĆ – glasistre.hr)

Objavljeno u: Festivali

Spremi

Komentariši

Submit Comment
© Književnost.org.  | SitemapVideo Sitemap  |